Udstiller November 2017


Eva Lerche
Galleri Lerche
Knebel Bygade 46
8420 Knebel
Tlf : 20 42 44 62
email
www.evalerche.dk

Surrealisme på jysk. Hvordan skal det nu forstås? Jo, måske sådan her:
Der er i Eva Lerches billedverden noget på én gang velkendt og noget meget mærkeligt. Der er et nærmest kosmopolitisk udsyn og så er der noget af den jordbundne humor, den påvirkning af landskabet og det rolige tempo, man genfinder i såvel jysk litteratur og billedkunst. Poul Anker Bech kunne være ét eksempel på en inspirationskilde, forfatteren per Højholt på en anden.
Billederne river os ud af det velkendte, får vores sanser til at vågne op og fører os tilbage til drømmens verden, til det underbevidste, ned til fantasiens rige.
Det er en verden, synes Eva Lerche at fortælle os, som ligger lige for næsen af os, hvis vi bare orker at se efter. Mystikken lurer lige henne om hjørnet, oppe i himlen, hvor skyerne pludseligt tegner sære skikkelser, i skoven, som synes befolket af besjælede væsener og lige ude i haven, hvor blomsternes støvdragere og krondragere bugter sig slangeagtigt og sensuelt som udførte de et ældgammelt frugtbarhedsritual. En mystik, vi også finder i eventyr, sagn og ældgamle myter, hvor fremmedartede og ofte truende verdener og væsener forekommer virkelige og foruroligende.
Kort sagt: Eva Lerche ligner ikke nogen anden dansk kunstner, jeg kan komme i tanke om. Hendes billeder er både dybt originale og arrketypiske i den forstand, at hun inddrager elementer fra eventyrfortællinger, sagndigtning og drømme. Hun er ikke en kunstner, som man bare lige sluger ved første øjekast. Hendes billedverden kræver opmærksomhed, meddigten og først og fremmest fantasi af sin beskuer. Har man det, giver man sig tid til at have det, får man til gengæld også en stor og original oplevelse.
Tom Jørgensen
redaktør af Kunstavisen